Wanneer moet een rookgaskanaal vervangen worden?
Als u een nieuwe cv-ketel aanschaft is het ook van belang dat uw rookgasafvoer gecontroleerd of vervangen wordt. Tegenwoordig is er veel wet- en regelgeving voor.
Een nieuwe HR-ketel
Als u uw cv-ketel laat vervangen moet het rookgaskanaal in de meeste gevallen vervangen worden. Er zijn heel wat regels opgesteld om ongevallen met rookgassen te voorkomen. Er zijn landelijk helaas nog steeds ongevallen door koolmonoxide wat voorkomen had kunnen worden door een juiste montage van het rookgaskanaal. Uw veiligheid is voor ons dan ook ontzettend belangrijk! Al onze monteurs zijn CO-gecertificeerd en weten exact hoe ze een veilig rookgaskanaal kunnen installeren. In de wet- en regelgeving is onder andere het volgende bepaald:
- Het rookgaskanaal inclusief de dak- of geveldoorvoer mag niet ouder dan 5 jaar zijn zodra de cv-ketel wordt vervangen
- Het condensaat in de rookgasafvoer moet goed worden getransporteerd en opgevangen door goed afschot in de juiste richting
- De luchttoevoer moet van buitenshuis komen
- De luchttoevoerbuis moet luchtdicht zijn
- Het rookgaskanaal moet stevig gebeugeld worden
- Het rookgaskanaal mag niet met schroeven vastzitten
- Flexibele leidingen mogen niet horizontaal gemonteerd zijn
Dit zijn slechts een aantal regels waar het rookgaskanaal aan moet voldoen. Daarnaast zijn er nog tal van installatievoorschriften om de verbrandingsgassen veilig naar buiten te transporteren.
Van een VR-ketel naar een HR-ketel
Als u van een VR-ketel naar een HR-ketel gaat zal het rookgaskanaal sowieso vervangen moeten worden. Een VR-ketel zet ±89% van de energie om in nuttige warmte. Er gaat flink wat warmte verloren via het rookgaskanaal.
Een HR ketel gebruikt de warmte van de rookgassen om water voor te verwarmen. Hierdoor is het rendement een stuk hoger en gaat er minder warmte verloren via de rookgasafvoer. Omdat de temperatuur in de rookgasafvoer bij een HR-ketel lager is ontstaat er condens. Dit condenswater is heel zuur door de rookgassen die naar buiten gestuwd worden. Vaak zijn de rubber afdichtringen in het oude kanaal al versleten door de hoge temperaturen en kan het condens gaan lekken. De slijtage van een aluminium kanaal is enorm omdat het aluminium word aangevreten door het condenswater vanwege de hoge zuurtegraad hiervan. Daarom vervangen wij een aluminium rookgaskanaal altijd voor een kunststof safe-PP materiaal wat het zure condenswater goed kan afvoeren.
Wat doet een rookgasafvoer?
De rookgasafvoer voert de verbrandingsgassen naar buiten die in de cv-ketel ontstaan. In deze verbrandingsgassen zit onder andere waterdamp en CO, ook wel bekend als Koolmonoxide. Kolmonoxide kun je niet ruiken of zien, maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Koolmonoxide word vaak niet erkend of herkend. De eerste klachten zijn hoofdpijn, duizelig, misselijk en braken, vergelijkbaar met griep. Hang daarom altijd een koolmonxidemelder op in de opstellingsruimte. Zo wordt je tijdig gewaarschuwd mocht er iets mis gaan.