• Gecertificeerde installateurs
  • Van offerte tot montage binnen 24 uur
  • 24/7 bereikbaar
  • Een warm huis met ons onderhoudsplan
Gecertificeerde installateurs
Van offerte tot montage binnen 24 uur
24/7 bereikbaar
Een warm huis met ons onderhoudsplan

Help ik moet steeds bijvullen

Als je CV-ketel regelmatig bijgevuld moet worden, kan dat op verschillende problemen duiden, zoals een defect expansievat, lekkende ontluchter, kapotte koppelingen, of een lek in de warmtewisselaar of leidingen. Voordat je denkt aan een ernstige lekkage, is het goed om deze mogelijke oorzaken na te gaan. Sommige problemen, zoals een defect expansievat of lekken bij koppelingen, kun je herkennen aan drukverlies of waterafzetting.

Het expansievat

Deze vangt de druk op die ontstaat wanneer water opwarmt en uitzet. Als het membraan in het vat defect raakt, verliest het vat stikstof, waardoor je vaak moet bijvullen en grote drukschommelingen ervaart. Vervanging is dan nodig. Je kunt het controleren door erop te tikken: het watergedeelte klinkt dof, het stikstofgedeelte hol. Klinkt het overal dof, dan is het membraan lek. Vul in dat geval de installatie niet verder dan 1 tot 1,5 bar om schade te voorkomen.

Automatische ontluchter

Een andere oorzaak van drukverlies kan een lekkende automatische ontluchter in de CV-ketel zijn. Het ontsnappende water verdampt snel door de hitte van het ketelblok, waardoor het lek moeilijk zichtbaar is. Vaak zie je echter afzettingen rond de ontluchter of op het warmteblok. Reinigen of vervangen van de ontluchter is dan noodzakelijk.

Lekkage koppelingen


Een CV-installatie heeft verschillende koppelingen bij de ketel, verdelers of radiatoren die kunnen lekken. Zelfs zonder zichtbare druppels kan er lekkage zijn doordat lekwater verdampt door de warmte. Als er veel corrosie (roest) op de koppelingen of leidingen te zien is, moeten deze onderdelen worden vervangen.

Overstortventiel

Een CV-installatie is beveiligd tegen te hoge druk; bij ongeveer 2,8 bar komt de overstort in actie om de druk te verlagen door water af te voeren. Als de overstort blijft druppelen, kan dit wijzen op een defect. In dat geval moet deze worden vervangen.

Lekkage warmtewisselaar

In een CV-ketel zorgt de warmtewisselaar voor het verwarmen van het water. Bij oudere ketels kan deze lek raken. Het lekwater verdampt vaak door de hitte en wordt via het rookgaskanaal afgevoerd. Leksporen of een afwijkende hoeveelheid condens kunnen wijzen op een defect. Bekijk deze video hoe je een test kan doen of de warmtewisselaar lek is.

Lekkage leidingen

Een lekkage in de CV-leidingen kan worden gecontroleerd door afsluiters onder de ketel te plaatsen en een manometer te gebruiken om het drukverlies te meten. Voor het opsporen van lekkages, vooral bij leidingen in vloeren, is het verstandig een lekdetectiespecialist in te schakelen. Met technieken zoals infraroodcontrole of traceergasdetectie kunnen lekkages worden gelokaliseerd. Voor meer informatie over het opsporen van lekkages in CV-leidingen, kun je vrijblijvend contact opnemen met een lekdetectiebedrijf. Informeer ook bij je woonhuisverzekering om te vragen of je verzekering een een bezoek van een lekdetectie bedrijf dekt.


Welke cv-ketel is voor u geschikt?

Welke CV ketel is voor u geschikt?

Type woning

Waarvoor gebruikt u warm water in badkamer?

Gebruik badkamer

Wilt u op verschillende plaatsen gelijktijdig warm water?

Gebruik warm water

WhatsApp

Gratis persoonlijk advies

Onze ervaren adviseurs nemen contact met u op.

Contactgegevens

WhatsAppen 31880332887
Bellen 088 033 28 87
Mailen info@feikencv.nl

*Op werkdagen

Persoonlijk advies