Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp gebruikt lucht of een andere bron om warmte te maken. De buitenunit haalt warmte uit de lucht, vergelijkbaar met hoe een koelkast warmte uit de binnenkant haalt om het koud te houden. De warmtepomp gebruikt de warmte die het verzamelt om water te verwarmen, dat vervolgens wordt gebruikt om uw huis te verwarmen.
Waarom het belangrijk is:
- Warmtepompen bestaan al meer dan 40 jaar en zijn dus qua werking niet anders dan uw koelkast.
- Een warmtepomp is veel efficiënter dan een CV-ketel of elektrische kachel omdat hij warmte uit de buitenlucht haalt. Hij kan ongeveer 4 keer (oftewel een rendement van 400%) meer warmte produceren dan de energie die hij verbruikt.
Houdt rekening met het volgende:
- Een warmtepomp werkt het beste als je huis op een lagere temperatuur kan worden verwarmd. Woningen met vloerverwarming zijn daarom vaak het meest geschikt voor een warmtepomp, maar dat maakt woning met radiatoren niet ongeschikt.
- Het is verstandig om je huis goed te isoleren, als dat mogelijk is. Hierdoor krijg je minder klachten over kou en de investering verdien je terug. Zelfs als je huis minder goed geïsoleerd is, kun je nog steeds overstappen op een warmtepomp.
- Als er omkasting is geplaatst voor de radiatoren of als er een convectorput aanwezig is, verslechtert het rendement van de warmtepomp. Er kan minder warmte worden afgegeven, waardoor een hogere temperatuur nodig is. Deze hogere temperatuur moet worden gemaakt tegen een slechter rendement.
Bij Feiken:
- Kijken we naar de woning en het afgiftesysteem en geven op basis hiervan een advies uit of het wel of niet verstandig is om een warmtepomp te installeren.
- Geven je advies welke stappen je wel kunt ondernemen mocht een woning niet geschikt zijn om een warmtepomp kunt plaatsen.
- Installeren we enkel lucht/water warmtepompen die eenvoudiger te installeren zijn en veel lager zijn geprijsd dan alternatieven.